Skip to main content

Balansventilatie: gezonde lucht zonder verlies aan energie

Voldoende ventilatie, schone lucht. Heel belangrijk voor uw gezondheid, maar u wilt vanwege het energieverlies ook niet continu de ramen openzetten. Met balansventilatie heeft u wel gezonde lucht in uw woning, maar kost het u niet teveel energie.

Gezond binnenklimaat in uw woning

Behoudt tot wel 95%
van de warmte in de lucht

Uw woning blijft in de zomer koeler

Wat is balansventilatie

Bij Warmte Terug Winning (WTW) ventilatie, oftewel balansventilatie, wordt er net zoveel schone buitenlucht aangevoerd als vervuilde binnenlucht afgevoerd. Daarnaast warmt de warme binnenlucht die naar buiten gaat, de koude buitenlucht alvast op voordat deze naar binnenkomt. Er zijn twee soorten balansventilatie. U kunt kiezen voor centrale balansventilatie voor heel het huis en lokale balansventilatie; ventilatie per kamer. We leggen u de verschillen graag uit.

Bij centrale balansventilatie is er één ventilatie-unit die de aanvoer en afvoer van de lucht, via ventielen en kanalen, in heel het huis regelt. Bij lokale balansventilatie hebben één of meer ruimtes hun eigen ventilatie unit die lucht aan- en afvoert. De ventilatie-unit zit in de buitenmuur en warmt de aangevoerde (koude) lucht op met een warmtewisselaar (WTW-unit) of is ingebouwd in een verwarmingsradiator. Is het ’s nachts buiten kouder dan binnen, dan gaat de koele buitenlucht direct naar de verblijfruimtes. Uw woning wordt daardoor in de zomer ook minder warm.

Neem vrijblijvend contact op

De voordelen van balansventilatie

  • U heeft in alle kamers van uw woning een gezond binnenklimaat.
  • U hoeft geen ramen open te zetten en heeft geen buitenlucht­toevoerroosters meer nodig. Daardoor heeft u geen last van kou en tocht.
  • Met een WTW ventilatiesysteem behoudt u tot wel 95% van de warmte uit de binnenlucht.
  • Uw woning is met een WTW ventilatiesysteem koeler in de zomer.

Een essentiële stap in verduurzaming

Bent u bezig met de isolatie van uw huis of wilt u afstappen van gas? Begin dan met balansventilatie. Dit is een essentiële eerste stap want met WTW-ventilatie zorgt u voor gezonde lucht in uw woning en beperkt u het verlies aan energie. Het is niet meer nodig om ramen open te zetten of buitenluchttoevoerroosters te gebruiken.

Wat bespaart u?

Allereerst levert een WTW ventilatiesysteem u een gezond en comfortabel binnenklimaat op. Daarnaast bespaart u zo’n 250 m3 gas per jaar.

Een WTW ventilatiesysteem combineren met andere concepten?

Een WTW ventilatiesysteem is uitstekend te combineren met andere concepten. Denk aan een warmtepomp (all electric) waarbij lage temperatuur (vloerverwarming) wordt toegepast. Meer hierover vindt u op de pagina all electric.

Neem vrijblijvend contact op

“Voor de nazorg en garantie werken we samen met een gecertificeerde partner. U kunt met hen een jaar na oplevering een onderhoudscontract afsluiten.”

Sander Admiraal
Projectleider Van der Wal Techniek.

De slimste oplossing?
Vraag een persoonlijk advies aan

Wilt u precies weten welke concepten voor u het meest opleveren? Vraag dan een persoonlijk advies aan. Wij brengen uw huidige situatie in kaart en adviseren u met welke (combinatie van) concepten u de meest efficiënte besparing behaalt.

Vraag een persoonlijk advies aan

Nog verder verduurzamen?

De grootste besparingen (tot wel 80%) kunnen we realiseren door bij de plaatsing van de hybride warmtepomp, het bestaande verwarming afgiftesysteem (zoals radiatoren en vloerverwarming) waterzijdig in te regelen, waar nodig aan te passen en te optimaliseren.

U kunt een hybride warmtepomp ook combineren met zonnepanelen (ongeveer 6 stuks). De PV panelen wekken dan de extra stroom op die door de hybride warmtepomp wordt gebruikt.

Wij zijn aangesloten bij onderstaande brancheorganisaties