Skip to main content
Montevideo

Oplossing voor langdurig drinkwaterprobleem op grote hoogte

Montevideo, een woontoren met luxe appartementen en -kantoren in Rotterdam. Geopend in 2005, als destijds de hoogste woontoren van Nederland. Het volledige gebouw heeft een hoogte van maar liefst 152,32 meter. De koudwaterinstallatie van deze markante toren gaf echter problemen. De installatie warmde regelmatig op tot ruim 35 graden. Dit kwam omdat er regelmatig appartementen onbewoond waren, maar ook omdat de koudwatertoevoer samen met de stadsverwarmingsunit in de meterkasten was gepositioneerd. Opdrachtgever ING Vastgoed Ontwikkeling B.V. gaf ons de opdracht om dit probleem permanent te verhelpen omdat wij volop ervaring hebben met projecten en problematiek rondom tapwaterbeheer.

Mooie uitdaging, creatieve oplossing

De vraag van ING Vastgoed Ontwikkeling was of we de waterinstallatie wilden aanpassen om dit probleem op te lossen én zo te laten voldoen aan de geldende normering voor drinkwater. Daarbij was het verzoek om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken en de levering van drinkwater zo min mogelijk te onderbreken. Natuurlijk vormde de hoogte van het gebouw een uitdaging. Dit zorgde ervoor dat we een creatieve oplossing moesten bedenken. Ons advies was om de koudwaterinstallatie te modificeren en daarbij zoveel mogelijk componenten van het bestaande systeem te behouden. Dit konden we realiseren zonder de appartementen te betreden.

Maximaal resultaat, minimaal ongemak

Op elke verdieping plaatsten we stromingsdelers en combineerden dit met de aanleg van een continu doorstromende deelring koud water. Ook hebben we de volledige collectieve waterinstallatie waterzijdig ingeregeld, de bestaande collectieve koudwaterinstallatie geïsoleerd en de tijdgestuurde spoelautomaten op de bovenste verdieping per verticale koudwatergroep geplaatst. Om de levering van het drinkwater zo min mogelijk te onderbreken, hebben we het geheel eerst drukloos aangelegd om vervolgens in een bijzonder korte tijd over te koppelen.

Drinkwater volgens de norm

De klachten over de hoge koud watertemperaturen speelden al zo’n tien jaar. Na uitvoering van onze werkzaamheden is deze in de appartementen structureel lager dan 20 graden. Daarmee voldoet de watertemperatuur nu ruimschoots aan de drinkwaterwetgeving.

Recente projecten

Filter

St. Mariaschool Amsterdam

Moderne installaties voor transformatie monumentale school naar appartementen

Blomwijck

Verduurzaming woningen Blomwijckerbuurt Amsterdam

Neem contact op
voor een afspraak.

Of kom langs voor een serieus goed kopje koffie.

0251 – 248518
Neem direct contact op