Skip to main content
Blog

CO2 neutraal in 2027

Die duurzaam­heids­doelstelling voor 2050?
Die behalen we al in 2027!

Om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn, moeten bedrijven nu al een flinke verduurzamingsslag maken. Van der Wal is daarin graag voorloper. Niet om het beste jongetje van de klas te zijn, maar omdat we vinden dat als je klanten adviseert om te verduurzamen, je dan ook zelf moet vergroenen. Of zoals Jos Admiraal het zegt: “Practice what you preach.” Hij vertelt over hoe Van der Wal ernaar streeft al in 2027 volledig CO2-neutraal te zijn.

“Om een goed beeld te krijgen van onze uitstoot, hebben we onze CO2-footprint over 2020 in kaart laten brengen. Daaruit is gebleken dat 80% van onze CO2-uitstoot komt van onze vervoersbewegingen. Ons pand is verantwoordelijk voor de overige 20%. Dat is logisch want voor alle projecten die we uitvoeren moeten onze mensen en materialen continu naar de plaats van bestemming. In 2020 hebben we twee elektrische auto’s aangeschaft, in 2021 zijn daar drie nieuwe auto’s bijgekomen en voor 2022 staan er ook weer drie nieuwe auto’s op de planning. In dat tempo zorgen we ervoor dat we ons volledige wagenpark met 22 auto’s in 2027 hebben vervangen. Al die auto’s rijden tegen die tijd op elektriciteit die we zelf groen hebben opgewekt.”

De energietransitie biedt kansen om woningen of gebouwen te verduurzamen en CO2 uitstoot te beperken. Tegelijkertijd is het voor veel opdrachtgevers ook een uitdaging. Daarom denken we graag mee met het halen van die ambitie.

Benieuwd naar onze aanpak?

“Maar we kijken natuurlijk wel verder. Want we denken ook op een andere manier na over mobiliteit en zoeken naar mogelijkheden om dit nog slimmer in te richten. Daarom hebben we ook geïnvesteerd in een elektrische vijfzitter waardoor we met heel het team samen naar een project kunnen rijden in één in plaats van twee auto’s. Zo beperken we de vervoersbewegingen. Ook kijken we goed naar het gewicht van de auto’s. Kunnen we de trekhaak weglaten? Hoeveel gewicht kunnen we besparen als we alleen de materialen meenemen die we echt nodig hebben? We kijken dus breder dan alleen naar het simpelweg vervangen van auto’s.

Daarom hebben we ook geïnvesteerd in een elektrische vijfzitter waardoor we met heel het team samen naar een project kunnen rijden in één in plaats van twee auto’s.

Zoals gezegd komt die andere 20% van onze CO2-uitstoot van ons pand. Daarom laten we nog dit jaar de gevel vervangen en krijgen we HR+++ glas. Daarmee wordt het vermogen dat we nodig hebben zo laag dat we de benodigde energie zelf kunnen opwekken. We hebben al 156 zonnepanelen op het dak liggen en beschikken straks ook over een warmtepomp. Zo zijn we in 2027 volledig zelfvoorzienend en CO2-neutraal.

Het klopt dat we ons hiermee onderscheiden in de branche. Dat doen we niet bewust, maar we vinden het wel belangrijk dat als we klanten adviseren te verduurzamen, we de lat voor onszelf ook hoog leggen. Waar klanten en collega bedrijven in de aanloop naar 2050 daadwerkelijk aan de eis voor CO2-neutraliteit kunnen voldoen, voldoen wij er al in 2027 aan.”

Kunnen wij u helpen met uw duurzaam­heids­doel­stellingen?

Vul onderstaand contactformulier in of bel ons 0251-248518.