Skip to main content
Blog

Zo brengen we de CO2-uitstoot per project omlaag

Zo brengen we de CO2-uitstoot per project omlaag

Het pand verduurzamen, het wagenpark vergroenen en op een andere manier naar mobiliteit kijken. Van der Wal heeft een concreet plan op tafel liggen om al in 2027 volledig CO2-neutraal te zijn. “We hebben een intrinsieke drive om te verduurzamen, maar moeten ook vanuit het oogpunt van projecten wel mee”, zegt Jos Admiraal.

“Het is essentieel om onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Zeker bij nieuwbouwprojecten. Bij aanbestedingen daarvoor wordt steeds vaker gevraagd naar de grootte van je CO2-footprint voor dat project. Vanuit de overheid is dat zelfs al verplicht. En nu geldt dat enkel nog voor nieuwbouw, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat het ook voor de renovatiemarkt gaat gelden.”

Wij weten nu al exact wat onze CO2-footprint per jaar is en hebben mijlpalen vastgesteld om deze structureel omlaag te brengen. Daarbij weten we ook dat die footprint in 2024 al lager is dan die van veel collega bedrijven.

“Daarom zetten we nu al volop in op vergroenen. We willen het qua duurzaamheid gewoon goed op orde hebben. We hoeven niet per se voorloper te zijn in de branche, maar we zijn het wel. En dat levert ons voordelen op. Wij weten nu al exact wat onze CO2-footprint per jaar is en hebben mijlpalen vastgesteld om deze structureel omlaag te brengen. Daarbij weten we ook dat die footprint in 2024 al lager is dan die van veel collega bedrijven. Dat verschil wordt in de jaren daarna alleen nog maar groter. Bij aanbestedingen zullen we er de komende jaren dan ook zeker uitspringen.

Doordat we ons pand al vanaf dit jaar tot in 2027 in stappen gaan verduurzamen, gaat onze CO2-footprint per project ook omlaag. En omdat we steeds meer bedrijfswagens vervangen voor elektrische exemplaren, krimpt onze footprint verder. Daarnaast kijken we ook naar de materiaalstromen en het aantal vervoersbewegingen. We zijn heel selectief en proberen steeds meer om alleen materialen mee te nemen die we écht nodig hebben. Ook kijken we naar de grootte van de wagens. Door te kiezen voor een vijfzitter, kunnen we bijvoorbeeld met heel het team naar een project en hebben we niet langer twee auto’s nodig. Op jaarbasis besparen we zo heel veel kilometers. Alles bij elkaar levert dit een enorme CO2-reductie op.

Het aanscherpen van de milieuzones begin dit jaar is een belangrijke stap op weg naar CO2-neutraliteit in 2050. Er ligt natuurlijk een enorme uitdaging voor bedrijven om hierin mee te bewegen. Je vervangt een wagenpark niet zomaar. Wat veel wagens zijn nog relatief nieuw en gaan lang mee. Bovendien is de investering veel te groot. Het vervangen van het wagenpark zal dan ook een natuurlijk proces zijn. Ook voor ons is dat zo. We verduurzamen stapsgewijs en vervangen de auto’s wanneer ze daaraan toe zijn. In 2020 kochten we de eerste elektrische wagen, in 2027 vervangen we de laatste wagen op fossiele brandstof. En omdat ons pand dan ook CO2-neutraal is, is vanaf dat moment onze CO2- footprint nul.”

Benieuwd naar onze (kleine) CO2 footprint bij uw project?

Vul onderstaand contactformulier in of bel ons 0251-248518.